mer från Utlandet

Andra ting svenska charterturister gör i Utlandet (i alla fall de två jag såg) är att två dagar i följd slänga i en från Sverige medhavd termometer i havet. Varför gör man det?

Möjliga förklaringar:
        
·  Man vill kunna berätta så detaljrikt som möjligt för sina vänner om sin semester i Utlandet.  Eftersom alla numera har kameramobiler och digitalkameror måste man göra sin reseberättelse och sina semesterbilder till något extra. Att kunna ange en medeltemperatur på badvattnet kommer att fängsla ens åhörare samtidigt som historien ökar i trovärdighet. Således mäter man vattentemperaturen. 

·  Personerna som jag felaktigt tog för charterturister var egentligen från EU: s vattenmyndighet. De reser runt till olika länder i världen och undersöker badvatten för att väl hemma i Bryssel kunna formulera en EU-standard för badvattentemperaturer som om den antas antagligen kommer att börja gälla den första juli eller första januari något år. Således mäter man vattentemperaturen. 
        
·  Charterturisterna mätte inte alls temperaturen. Istället tog de tillfället i akt att göra sig av med sin gamla kvicksilvertermometer. Praktiskt att passa på medan man är i Utlandet där de antagligen har andra regler för kvicksilverhantering. Skulle det visa sig att de har samma regler för hantering av kvicksilver som hemma kommer vi att vara långt långt borta, resonerade charterturisterna och skrattade ondskefullt (läs: moahaha).  Första dagen då de slängde i termometern var enbart för att rekognoscera. Andra dagen när man visste att kusten var klar (ordvits där om någon missade det) slängde man i termometern för gott. Således verkar man mäta vattentemperaturen.

 Skulle i och för sig kunna uppmuntra till en webomröstning om vilket av förslagen som verkar mest troligt eftersom sådant verkar vara trendigt just nu. Men jag ogillar dem och tänker därför inte uppmuntra till en webomröstning. Jag tänker göra det motsatta och avråda från en webomröstning.

i'm no fred flintstone but i can make your bed rock

  

Spännande händelser i Utlandet! Jordskalv! Tyvärr sov jag mig igenom det första skalvet och märkte ingenting. Senare på dagen kom ett efterskalv för oss morgontrötta men av det uppfattade jag heller ingenting. Så när folk träffades på kvällen och försökte pricka in skalvens storlek på Richterskalan hade jag inget att komma med. Inget ”Jag satt på övervåningen men kunde ändå känna det”. Inget ”Vi trodde det var en bomb”. Inget ”Hela soffan skakade”. Inte heller hade jag hört hur det mullrat så jag kunde inte säga ”Jag trodde det var åskan”. Som sagt, inget.

Detta som alltså kunde ha blivit mitt första (och förhoppningsvis enda) jordskalv gick mig helt obemärkt förbi trots att det inträffade två gånger (jordskalv i plural!). Det hela blev för min del egentligen en ganska händelselös dag inte helt olik andra dagar utan jordskalv.

i Utlandet

 

Genom empiriska studier har vissa slutsatser om charterturister kunnat formuleras. Jag syftar dock inte på de uttjatade schablonbilderna av turister som fashionignorants med strumpor i sandaler eller för små badbyxor och ölmage. Nej, det jag syftar på är snarare ett slags romantiserande och i viss utsträckning paternalistisk kolonisatörsmentalitet som en del (många? de flesta? alla?) charterturister helt omedvetet anammar så fort de hamnar utomlands.

Följande konversation har jag aldrig hört annat än på tyska/polska/italienska och jag kan därför inte garantera sanningshalten i den men det stämmer säkert ändå: 

- Men gud så charmigt och pittoreskt. (Katter som äter ur soptunnor. Kolossalt sött.)

- Ja, verkligen. Tänka sig att allt är handgjort. (Maskiner finns inte i Utlandet. Inte ens spadar.)

- Aa. De har ju inte elektricitet. ( Bortsett från den som driver luftkonditioneringen.)

- Nä, det är ju sant. Men det kanske är lika bra. Slippa stressen och allt sånt. (Nej, folk i Utlandet arbetar inte. De ligger på stranden hela dagen.)

- Det har du rätt i. De verkar så harmoniska allihop. Ler hela tiden och är så oerhört trevliga. (Utlänningar har inga problem. Hade de det skulle de ju så klart (så klart!) berätta om dem för utländska främlingar.)


det är lättare att länka istället för att faktiskt skriva något

Sanslöst.


bra

Detta måste vara ett av de bästa introna till en tv-serie någonsin.